Ölüme Meydan Okuyan Bir Kuşağın Hikayesi

Bir süredir beklediğimiz Veda filmi bugün vizyona girdi. Atatürk'ü gerçek anlamıyla anlatabilecek bir film için 2010 yılına kadar beklememiz mi gerekiyordu? Rutkay Aziz'li Cumhuriyet'i tenzih etmem gerekir sanırım ama şaşırıyorum doğrusu bu ilgisizliğe! Zülfü Livaneli'yi bu açıdan kutlamak gerekir. Araştırmayan,izlemeyen,okumayan ve beyinleri yıkanmaya müsait insanların kafasında oluşan Atatürk modelini yıkmaya ve düzeltmeye; Bizim gibi Kemalistlerin kafasında oluşan Atatürk'ü ise daha da pekiştirmeye çalışan bir esere imza atmış gibi gözüküyor Livaneli. Tekrar tekrar tebrik etmek gerekir. Sarı Paşamızın farklı yönleri farklı eserlerle işlenmeye devam edilmeli. Konudan saptırılmadan ve boş beyinleri kötü yönde yıkamadan tabii ki. Filmi izlemeden yorum yapmak istemiyorum aslında onun için ayrıntılara geçeyim.
 6 yaşında başlayan bir arkadaşlık Mustafa Kemal ile Salih Bozok'un ki. Askeri okul'dan silah arkadaşlığına ve oradan da ölümsüzlüğe erişen bir dostluk. Öyle bir dostluk ki,Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat edişi Salih Bozok'un da intiharını getirecektir. 
İşte bu dostun dilinden tekrar tanıyacağız Mustafa Kemal Paşa'yı. Atatürk'le birlikte diğer hayat hikayelerine de tekrar tanık olacağız. 

Teknik detaylara geçecek olursam; Senaryo çalışması 3 yıl ,çekimler 7 hafta sürdü. Yapımcılığı Kamera Film üstlendi. Senaryo,yönetmenlik ve müzikler büyük usta Livaneli imzası taşıyor. Filmde Sinan Tuzcu,Serhat Mustafa Kılıç,Dolunay Soysert, Ezgi Mola,Özge Özpirinçci,Burhan Güven ve Melahat Abbasova gibi isimler rol aldı.
Tamamı yerli sermaye ile gerçekleşen bu projede 13 kişilik İtalyan ve Alman teknik ekip görev aldı. Ayrıca Peter Steguer(Görüntü Yönetmeni),Aldo Signoretti(Saç) ve Vittorio Sodano(Makyaj) gibi önemli isimler de ekipte yer aldı.

12000 parçadan oluşan kostüm ve aksesuar,1200 kg makyaj malzemesi,150 adet gerçek saçtan peruk,29 araç,98 kişilik ekip,2000 kişilik figürasyon,5 gün süren savaş sahneleri çekiminde ısınmak için 20 ton odun,patlama sahneleri için 10000 litre torflu toprak,250 bomba,3000 litre akaryakıt,1000'e yakın fünye bu dev prodüksiyonun ciddiyetini gösteren gerçek sayılar.
Çekimler Ayvalık,İzmir ve Antalya'da gerçekleşti. Savaş sahnelerinin gerçeği yansıtması için doğal bir plato olan Seferihisar seçildi.
Uşakizade köşkü,Atatürk'ün arabası ve vagonu çekimlerde kullanıldı.
Filmi izlemek ve ileri bir tarihte çıkacak olan DVD'si ile arşive eklemek gerekir. Yolladığı bültenler,görseller için Ali Güracar'a ve film için emeği geçen herkese teşekkürü ederim...

0 yorum:

Önizleme