Joe Kidd (1972)

Clint Eastwood'un Spagetti üçlemesinde eksiğim varken Joe Kidd'i izlemek çok doğru bir hareket olmasa da uzun bir süre sonra tekrar Western kokusu çekmek hiç fena olmadı. Hatta iyi de oldu... At sırtında aksiyon sahneleri,mekan basmalar,kostümler,yankılanan silah sesleri. Hatta abartılı düşme sahneleri ve daha Western filmlerinde karşımıza çıkan ne varsa... Özlemişim.
Filmde tipik olarak bir kahraman üzerinden adalet teması işleniyor. Kahramanımız Joe Kidd (Clint Eastwood) bela arayan adam olarak lanse ediliyor. Kasaba'da eli en iyi silah tutan,adaletten yana değilseniz bulaşabileceğiniz en son insan. Filmimizde ona bulaşan ise arsa zengini Frank Harlan (Robert Duvall) oluyor. Harlan,Joe Kidd'ten Meksikalı çete lideri Luis Chama'yı (John Saxon) yakalaması için yardım ister. Joe Kidd istemeyerek kabul eder ancak,işler karışıp masum insanların canına kastedilmeye başlanınca Kidd devreye girer ve haksızlığın karşısında dimdik durur. 
Ben tam bar'a trenle girme sahnesiyle ihya olurken, en anlamlı sahne finalde Kidd'in Harlan'ı kasabada adaletin sözde en yüksek yeri olan yargıcın koltuğundan vurmasıyla geldi.
 
Kadroya gelecek olursak; Clint Eastwood'ı tanıyoruz,hakkında yorum yapmak kelimeleri çırılçıplak bırakma anlamına gelir. Robert Duvall'ı da The Godfather'da ailenin manevi oğlu,avukatı Tom Hagen rolüyle hatırlayacağız. Joe Kidd,The Godfather'la aynı yıl gösterime girdi anektodunu da sizlerle paylaşayım. John Saxon ise Elm Sokağı Kabusu,From Dusk Till Dawn gibi filmlerde önemli roller alan bir isim. Filmin daha etkili olması için yönetmen koltuğunda Sergio Leone'nin oturması lazımdı diye geçmiyor değil içimden.
 Clint Eastwood ile yönetmen John Sturges

0 yorum:

Önizleme