Le Voyage Dans La Lune (1902)

Sinema tarihinin ilk bilim-kurgu filmidir Le Voyage Dans La Lune (la voyaj danla lün okunur,Ay'a Seyahat olarak Türkçeleştirilir). Bununla kalmayıp aynı zamanda ilk uyarlama (Jules Verne ve H.G.Wells'in eserleri,bazen alıntı yapılarak bazen esin kaynağı olarak kullanılarak senaryolaştırıldı) film,ilk özel efekt ve ilk yenilikçi animasyon kullanılan film özelliklerini de taşır. Filmde kamera sabittir. Kullanılan dekorlar ve kesip biçme hileleri bilim kurgunun ilk çalışmalarını açıkça gözler önüne serer. Bu film o günün şartlarına göre bir dönüm noktasıdır,olağanüstüdür.
Lumiere Kardeşlerin ilk hareketli görüntü denemeleri ve gündelik yaşamdan yakaladığı karelerle yarattıkları akışlardan sonra en yenilikçi,hatta ve hatta en film gibi film (seyredilmeye değer) damgası yer Georges Melies'in Le Voyage Dans La Lune'ü. Neden yenilikçi? Çünkü içine öykü katılan ilk filmdi. Lumiere Kardeşler'in 1895 yapımı Arrival of a Train at La Ciotat'ı gündelik yaşamdan alınan bir kesit gibiydi. Bu yüzden Ay'a Seyahat,Sinema Tarihinin ilk filmi olarak da anılır.
Filmin ana teması uzay; İnsanlar için hep bir bilinmez oldu bu sonsuz boşluk. Satırlara da yansıyacaktı tabi bu durum. Filme ilham veren,bu düşünceleri satırlarında canlandıran De La Terre a La Lune'ü ile Jules Verne ve First Men in the Moon'u ile H.G.Wells gibi. Ve 1902 yılında,insanoğlu'nun Ay'a ayak basmasına daha onlarca yıl varken böylesine görsel bir şölen ortaya çıkaran,bu bilinmezi gözlerde canlandıran, sinemada hileyi ve bilim kurgu türünü bir bakıma keşfeden ve gelecek nesillere sunan Georges Melies. Bu isimler bu eseri yaratıp yaşamasını sağlayacak isimlerdi.
Aşağıda göreceğiniz ilk görsel filmle özdeşleşen bir kare ,aslında çok ciddi bir yaratım; İnsanoğlu yıllar sonra mekik denen zavazingosunu gözüne sokmayacak mıydı biricik uydusu Ay'ın?!
Filmin Konusu: Bir grup bilimadamı Ay'a gitmek üzere plan yaparlar. Hazırlıklar yapılır,halk heyecanla fırlatma anını bekler. Demircilerin,döşemecilerin ve marangozların hazırladığı roket,bir top aracılığıyla fırlatılır ve Ay'a inerler. Burada Selenitlerle karşılaşılar. Ay'ın sakinleri rahatsız edilmekten hoşnut değillerdir ve bilimadamlarını esir alırlar. Bilimadamları bir şekilde kurtulup tekrar Dünya'ya döner. Alkışlarla karşılanırlar.
Filmde Ay ile ilgili doğru yanlış sanılar var. Doğrulardan kesinlikle etkileniyorsunuz. Yanlışlar ise şu an Ay ile ilgili bildiğiniz şeylerle kıyaslayacak olursanız keyiflendiriyor insanı. Aynı şekilde şu an çekilen bazı filmleri düşünüyorum,acaba 100-110 yıl sonraki insanları (olacaksa) nasıl keyiflendirecek. 

0 yorum:

Önizleme