83.Oscar

16 Mayıs 1929; Akademi ödülleri Los Angeles'ta 15 dakikalık bir törenle ilk sahiplerini bulmuştu. İlk ödüllerin ardından geçen her yılda değerini ve takipçisini artırarak günümüzün en önemli sanat olaylarında başı çeker bir hale geldi. 4 saatlere varan Oscar törenini gözünü kırpmadan izleyen bir kitle oluştu. Sinemaseverlerin merakla beklediği Oscar adaylıkları ve kazananlar özellikle son yıllarda bazı tepkilere de neden olarak çeşitli tartışmalara yol açtı. İki senedir bana göre en büyük fiyasko Christopher Nolan'ın sırf bayrak göstermemesinden ötürü hakettiği ilgiyi görmemesi. Aynı zamanda sinema adına daha yaratıcı daha sanatsal kısacası sinema sanatına daha sinema gibi bakan filmler yerine Akademi'nin huyuna giden filmler el üstünde tutulmaya başlandı. Bu ve bu gibi bir çok sebep çoğunda Akademi antipatisi yarattı. Şahsım adına konuşacak olursam sabaha kadar uyanık kalıp Oscar'ı kazananların ağlamasını,kedisine kaplumbağasına teşekkür etmesi gibi klişeleri seyretmektense sinemasever yakınlarımla aramızda yaptığımız Evlerarası Film Festivalleri'ni daha sinemaya yakın bulmaktayım. Oscar adaylıkları ve ödülleri kazananlar beni tabii ki ilgilendiriyor ve merak da ediyorum bir sinefil olarak ancak kırmızı halı görüntüleri,uzadıkça uzayan konuşmalar hiç bana göre değil.
Meraklısına: Ödül töreni 27 Şubat Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece 01:00'de NTV'de. Ben dublaj istemem diyen olursa CNBC-E hizmetinizde olacak...
ADAYLIKLAR
EN İYİ FİLM
- Akademi'yi eleştirmeme rağmen son yılların en kaliteli Oscar'ı olacağı su götürmez bir gerçek. Özellikle bu kategoride seçim yapmanın en zor olduğu yıl sanırım. Adaylardan Winter's Bone ve True Grit (arkadaşlarla sinema sözü) harici bütün filmleri izlemiş bulunmaktayım. Ödül gönül ister ki Inception yada Black Swan'ın olsun. Hatta Into the Wild'ta olduğu gibi 127 Hours'un da beni derinden etkilendiğini belirtmek isterim ama diğerleri varken 127 Hours'un bu kategoriyi alacağını pek sanmıyorum. Bunların yanı sıra The Fighter,The Kids Are All Right'ta oldukça hoşuma giden yapımlar arasında. Burada saymadığım ve herkesin çekişmesini beklediği iki film var biri The King's Speech diğeri ise The Social Network. The Social Network alırsa bu ödülü pek hayal kırıklığı olmaz adıma ancak The King's Speech alacak olursa diğer filmlere büyük haksızlık yapılır bana göre. Çünkü The King's Speech kuvvetli oyunculuğu ve hikayesiyle ne kadar sağlam olup almadık ödül bırakmasa da bu seneki adaylar arasından sıyrılmaması gerekir.
 Black Swan
 The Fighter
 Inception
 The Kids Are All Right
 The King's Speech
 127 Hours
 The Social Network
 Toy Story 3
 True Grit
 Winter's Bone
EN İYİ YÖNETMEN
- Adaylara haksızlık etmek istemem ama Inception gibi bir filmin,Nolan'ın yönetmen görüşünün bu kategoride yer almaması üzücü açıkçası. İki sene önce de The Dark Knight'ı aday yapmamıştı Akademi bu ilk iki kategoriye. Biz de Akademi sağolsun Nolan'ı hep destekler olduk. Diğer adaylara gelecek olursak seçimin yine zor olduğu bir kategori. Darren Aronofsky ve David Fincher. Bu iki isimden biri almalı diye düşünüyorum.
Darren Aronofsky (Black Swan)
David Fincher (The Social Network)
Joel & Ethan Coen (True Grit)
 David O.Russell (The Fighter)
Tom Hooper (The King's Speech)
EN İYİ ERKEK OYUNCU
- Geçtiğimiz sene aday olan iki isim bu sene tekrar karşımızda; Jeff Bridges ve Colin Firth. Geçen seneki kapışmadan Jeff Bridges galip çıkmıştı ama bu sene Colin Firth yada Jesse Eisenberg alır gibime geliyor bu ödülü. James Franco ise yanlış ve zorlu bir yılda aday oldu,bu da onun şanssızlığı diyelim. Diğer 4 aday arasında kendini yalnız hisseden isim ise şüphesiz Javier Bardem olacaktır. Çok farklı bir kulvardan bu yarışa katıldı. Bir tebrik kendisine.
Jesse Eisenberg (The Social Network)
James Franco (127 Hours)
Jeff Bridges (True Grit)
Colin Firth (The King's Speech)
Javier Bardem (Biutiful)
EN İYİ KADIN OYUNCU
- Black Swan'daki harika performansıyla Natalie Portman en kuvvetli aday. Annette Bening ve Jennifer Lawrance'ın etkili performansları maalesef Portman'ın yükselttiği çıtanın altında kalıyor.
Natalie Portman (Black Swan)
Annette Bening (The Kids Are All Right)
Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
 Nicole Kidman (Rabbit Hole)
Michelle Williams (Blue Valentine)
YARDIMCI ERKEK OYUNCU
 - Altın Küre'yi kaçırmayan Christian Bale Oscar için de en mantıklı tercih gibi gözüküyor. Çünkü rolüne benzersiz bir şekilde odaklanan ve aktörlüğün sadece kamera karşısında başlayıp bitmediğini gösteren bir isim o. Mark Wahlberg'in de önüne geçirmişti filmdeki performansı onu. Zorlayacak isimlerin başında ise Geoffrey Rush var.  Mark Ruffalo da gözden kaçmayacak bir oyunculuk sergilemişti. Geçtiğimiz sene En İyi Erkek kategorisine aday olan Jeremy Renner'ın ise bu sene Yarımcı Erkek adına pek şansı yok.
Christian Bale (The Fighter)
Mark Ruffalo (The Kids Are All Right)
John Hawkes (Winter's Bone)
Jeremy Renner (The Town)
Geoffrey Rush (The King's Speech)
YARDIMCI  KADIN OYUNCU
- The Fighter ilginç bir şekilde yardımcı oyuncularıyla ayakta kaldı. Erkek'te bir,kadın oyuncu dalında ise iki adaylıkla boy gösteriyorlar. Benim tercihim Amy Adams.
Amy Adams (The Fighter)
Melissa Leo (The Fighter)
Helena Bonham Carter (The King's Speech)
Hailee Steinfeld (True Grit)
Jackie Weaver (Animal Kingdom)
UYARLAMA SENARYO
- The Social Network en büyük aday ama Coen kardeşlerin kitabından tekrar uyarladığı True Grit ve yaşanmış bir hikayeden uyarlanan 127 Hours kategorinin zorlayıcı isimlerinden.
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter's Bone
ORİJİNAL SENARYO
- Adaylar arasında The King's Speech olmasına rağmen Inception'dır kazanması gereken. Nolan'ın düşünce tarzı ve yarattığı dünyaların hastasıyız bir bakıma. Sadece ilk kısa filmi Doodlebug'ı bile izleseniz anlarsınız ne demek istediğimi.
Inception
The King's Speech

 The Kids Are All Right
The Fighter
Another Year
ANİMASYON
- Toy Story 3! Seri ancak bu kadar güzel bitirilebilir,animasyon'un çıtası bu kadar yükseltilebilirdi. Sıcak hikayesi ve tekniğiyle Toy Story 3 rakipsiz.
Toy Story 3
How To Train Your Dragon
L'illusionniste
GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Black Swan
Inception
The King's Speech
The Social Network
True Grit
 SANAT YÖNETİMİ
Alice In Wonderland
 True Grit
Inception
The King's Speech
Harry Potter And Deathly Hallows
 KURGU
Black Swan
The Fighter
The King's Speech
127 Hours
The Social Network
EN İYİ YABANCI DİLDE FİLM
- En iyi film kategorisinin aksine hiç bir adayı izleme fırsatı bulamadığım bir kategori bu. Onun için yorum yapmam pek doğru olmaz ama tepkilere bakacak olursak Biutiful alacak gibi gözüküyor.
Biutiful (Meksika)
Incendies (Kanada)
Haevnen (In A Better World / Danimarka)
Dogtooth (Yunanistan)
Outside The Law (Cezayir)
BELGESEL (UZUN)
- Sanat çeresinde en çok konuşulan isim Gasland en büyük favori.
Exit Through The Gift Shop 
Gasland
Inside Job
Restrepo
Waste Land
BELGESEL (KISA)
Killing In The Name
Poster Girl
Strangers No More
Sun Come Up
The Warriors of Qiugang
KISA FİLM
 The Confession (Birleşik Krallık)
The Crush (İrlanda)
God of Love (ABD)
Na Wewe (Belçika/Burundi)
Wish 143 (Birleşik Krallık)

KISA ANİMASYON
Day & Night (ABD)
The Gruffalo (Birleşik Krallık)
Let's Pollute (ABD)
The Lost Thing (Avustralya)
Madagascar,A Journey Diary (Fransa)

MAKYAJ 
Barney's Version
The Way Back
The Wolfman

KOSTÜM TASARIM
Alice In Wonderland
I Am Love
 The King's Speech
 The Tempest
 True Grit

GÖRSEL EFEKT
- Akademi'nin gazabına uğrama ihtimali yüksek olan Inception'a teselli olarak verilebilir.
Alice In Wonderland

Harry Potter and The Deathly Hallows
Hereafter

Inception
Iron Man 2
ORİJİNAL MÜZİK
-Hans Zimmer bir adım önde.

How The Train Your Dragon
Inception
The King's Speech
127 Hours
The Social Network
ORİJİNAL ŞARKI
- 127 Hours'un If I Rise'tan önce Sigur Ros'un Festival parçası aday olmalıydı. Bu yüzden We Belong Together (Toy Story 3) benim adayım.
Coming Home - Country Strong
 I See The Light - Tangled
 If I Rise - 127 Hours
 We Belong Together - Toy Story 3
SES
Inception
The King's Speech
Salt
The Social Network
True Grit
SES KURGUSU
-Bu tip alt dallarda ödüller Inception'ın olabilir.
 Inception

Toy Story 3
Tron:Legacy

True Grit

Unstoppable

0 yorum:

Önizleme